maanantai 22. syyskuuta 2008

"Okay, moment!"

Jos muutama viikko sitten tunsin itseni suosituksi Phi Phillä venekuskien huudellessa perääni, en tänäkään viikonloppuna ollut herättämättä huomiota Krabilla. Tunnollisen ja uskomattoman ahkeran opiskeluviikon jälkeen pakkasimme uikkarit, snorkkelit ja kameran reppuun ja lähdimme Krabille keräämään voimia tulevia luentoja varten. Voin kertoa, ettei voimien kerääminen välttämättä onnistunut tavalla, joka edesauttaisi viikon luennoista selviämistä. Kuitenkin edessä on jälleen kokonaiset neljä päivää koulua, joiden aikana todennäköisesti onnistun kokoamaan itseni tulevaa viikonloppua varten.

Viikonloppu Krabilla oli varsin onnistunut. Siinä missä tavallinen suomalainen lähtee viettämään viikonloppuvapaitaan mökille Huittisiin, on täkäläisellä porvariopiskelijalla mahdollisuus kierrellä hieman mielenkiintoisemmissa paikoissa. Mielenkiintoisia tapahtumia viikonloppuun sitten mahtuikin ja kaiken kruunasi netistä löydetyn majapaikan viehättävä hoitajamamma, joka rautaisella ammattitaidollaan, loisteliaalla englannillaan ja positiivisella asenteellaan lunasti paikkansa tulevista painajaisistani. Opin ainakin, ettei kieliä kannata liikaa opiskella: jos majapaikan viehättävä leidi pärjää kommentilla "Okay, moment" ja saa siitä vielä palkkaakin, voi valtio-opin opiskelijalla sittenkin olla tiedossa loistelias tulevaisuus. Jos ei loisteliasta tulevaisuutta niin ainakin työpaikka Koh Kwang Resortin viehättävässä ympäristössä, johon kuuluu myös bungalowin takana riemastuttavaa kutsuhuutoaan raikaava minareetti.

Krabilla vietetyn pitkän viikonlopun aikana opin uutta paitsi siitä, etteivät netissä kerrotut tiedot hotellin mukavuuksista välttämättä ihan vastaa todellisuutta, myös siitä, että herätän aidosti huomiota paikallisten keskuudessa. Aiemmin mainitsemieni vartijoiden ja kahvilatyöntekijöiden lisäksi sain kaipaamaani huomiota tällä kertaa niin siivoojilta kuin ohi uineilta setämiehiltäkin. Vieläkään en ole varma aiheuttaako paikallisissa huvitusta atleettinen vartaloni tai epäilyttävät kasvoni. Ilmeisesti myös yhtenevät tuntomerkit johonkin paikalliseen julkkikseen voivat olla mahdollisia, sillä pitkällisten tutkimusten jälkeen olen huomannut aiheuttavani hilpeyttä vain thaimaalaisten keskuudessa. Vinkkejä ulkonäkökaimasta otetaan vastaan pelonsekaisin tuntein.

Joka tapauksessa Krabista on kirjoitettava muutama sana. Parin-kolmen tunnin automatkan päässä Phuketista sijaitseva Krabi on ehkä yksi hienoimmista paikoista joissa tähän mennessä olen vieraillut. Hyvää vaikutusta kyseisestä paikasta todennäköisesti vahvisti syyskuinen turistimäärä, joka oli sesonkiin verrattuna varsin vaatimaton. Koska matkaileminen sesongin ulkopuolella on edullisempaa eikä turisteja ole jonoksi asti missään, tuntui Krabilla vietetty aika varsin onnistuneelta. Kaiken kruunasi kuitenkin venematka lähisaarille, jolloin jopa allekirjoittanut sai ensimmäiset kokemuksensa snorklaamisesta ja uteliaista kalaparvista, joiden seassa uidessa koti-ikävä Suomeen pieneni vielä entisestäänkin. Ainoana negatiivisena puolena on mainittava pääni epämuodostunut rakenne, jonka ansiosta minkäänlaisia sukelluslaseja ei ilmeisesti ole mahdollista käyttää siten kuin normaalinmuotoiset ihmiset niitä käyttävät.

Kuten tekstistäni nokkelimmat lukijani (kyllä, teitä ilmeisesti on ainakin kaksi) voivat päätellä, ei opiskeleminen näyttele turhan suurta roolia tässä kansainvälisessä näytelmässä. Koulua on kyllä käytännössä jokaisena arkipäivänä, mutta tuntimäärät vaihtelevat kolmesta kuuteen. Kolmesta kuuteen vaihtelee myös opiskelumotivaatio asteikolla nollasta kymmeneen, mutta toki koulunkäynti rytmittää viikkoa ja pitää arjen arkena. Läsnäolopakosta ja mukavista ryhmätöistä johtuen suomalainen opiskelija on täällä ihmeissään: koulusta todella voi tulla kotitehtäviä vielä yliopistossakin. Paikallisen yliopiston yleinen tunnelma sen sijaan vastaa päivä päivältä enemmän yläastetta, joten niin motivaatio kuin arvostelukriteeritkin lienevät aika alhaisella tasolla muidenkin suomalaisten parissa.

3 kommenttia:

Janne kirjoitti...

RahRah! Helmi läppää! Ootko harkinnu näitten kerrassaan viihdyttävien raapustusten kokoamista kenties pieneksi kirjaseksi tahi pamfletiksi? "Jorse-sedän erinomaiset vaih.. lomakohteet - osa 24". Ilimeisen hyvin pyyhkii sielläkin päin palloa, ja se lie pääasia.

j0rse kirjoitti...

Suunnitelmissa olisi lähinnä tekstien kokoaminen kansien väliin ja koko paketin lähettäminen opintotukilautakunnan käsiteltäväksi. Jokuhan voisi luulla, ettei täällä opiskella ollenkaan. :D

Dinah kirjoitti...

No nyt sulla on taas yksi lukija lisää, kun mäkin pääsin töihin, joiden lomassa ehdin lorvia netissä :) Vitsi että oon kade kun saat siellä lämpösessä palloilla! Oon niin loman tarpeessa täällä sateen ja harmauden keskellä :/